EMPATİ


EMPATİ

Empati bir insanın kendisini başka bir insanın yerine koyarak onu anlaması demektir. Empati yeteneği doğuştan gelir,kimi insanlar bunu geliştirir,kimi insanlarki malesef görmezden gelir.

Görmezden gelirken bu yeteneğin hayatımızdaki en ihtiyaç duyduğumuz kavramlardan biri olduğunu unutmamak gerekir.
Empatinin hayatımız konusunda yararları saymakla bitmez.En önemlisini söylemek gerekirse,karşı tarafı anlamamızı sağlar böylece daha mantıklı,sağlıklı ve saygı dolu ilişkilerin temelini atmış oluruz.
Merhamet duygumuzu geliştirir.Karşı tarafın davranışını direkt olarak değerlendirmek yerine,”Onun yerinde ben olsam ne yapardım ?”diye sorgulamamızı sağlar.Buda merhamet duygumuzu geliştiren güzel ve güçlü bir örnektir.

Empati objektif olmamıza yardımcı olur.Objektif olmayı ögreterek daha geniş ve sağlıklı bakış açısı kazandırır.
Empati kurmak,karşı tarafa hak vermeyi öğrenebilmektir.Böylece daha adaletli bir insan olmamızı sağlar.
Empatinin oluşması için gerekli olan üç temel kural vardır.
Bunlar;kişinin kendisini larşısındaki kişi yerine koyarak,olaylara onun bakış açısıyla bakması,karşıdakinin duygu ve düşünceleri doğru bir şekilde anlaması ve o kişiyi anladığını belli etmesidir.
Peki herkes empati kurabilirmi?Araştırmalarıma göre doğuştan empati yeteneğimizin yüksek olduğu öne sürülüyor.Ama yüksek olan empati yeteneği zamanla kullanılmaya kullanılmaya kaybediliyor.
Tıpkı çalıştırılmayan bir kas gibi,empati kurma beceriside eriyip yok oluyor.İşte bunun için empati yeteneğini geliştirmenin yollarını aramalıyız.
Empati kişide doğru iletişim kurdurur.Bu iletişim kişiye her bakımdan olumlu katkı sağlamaktadır.İş hayatındaki başarısıyla,özel hayatındaki ilişkilere ve sosyal çevresine varana kadar her alanda insanın hayatını kolaylaştıracak empati,hem birey hem de toplumlar arasında huzur ve mutluluğun anahtarlarından biridir.
Empati kurmak bizi bencillikten
kurtarır.Duyarlı bir insan olmamızı,hayatımızı çok daha huzurlu ve mutlu biri olarak geçirmemizi sağlar.
Karşımızdaki kişiyi daha iyi anlar,sosyal ilişkilerimizde daha başarılı oluruz.İnsanları anlamak için gerçekten uğraş verir ve insanlara daha fazla yardım edebiliriz.
Hem kendimizin hemde karşımızdaki kişinin sorunlarıyla akıllıca başa çıkar,daha çözüm odaklı düşünmeye başlarız.
Toplumda sevilen ve saygı gören biri olur en önemlisi negatif düşüncelerden uzaklaşırız. Başarılı iletişim için karşı tarafı anlamak,onu anladığınızı göstermek ve gerektiği şekilde cevap verebilmek önemlidir.
Empati sayesinde iletişim kolaylaşır,yanlış anlaşılmalar azalır,samimiyet ve güven ortamı hızlı gelişir,sorunlar ve problemler daha kolay dile getirilir ve bu sayede bunlara daha çabuk ve kolay çözümler üretilir.Daha yakın anlamlı ve yardımı dokunan arladaşlıklar oluşur. Empati kurabilmek için bazı özelliklere sahip olunması gerekir.

Bunlar;öncelikle çok iyi bir dinleyici olmak ve sabırdır.Bu ikisinden biri yoksa sağlıklı bir empati kurulduğundan söz edilemez. Empati yanlızca insanlar arasında değildir.
Örneğin;sokaktaki yaralı hayvana yardım etmek istememizde bir empati örneğidir.Çünkü uzun acı çektiğini anlıyor ve nekadar çaresiz olduğunu fark edebiliyoruz.

Sevgili QkyaNus ‘un eline yüreğine emeğine kalemine sağlık çok teşekkür ederiz..


Yazar: NuR

Yayınlanma Tarihi: 21 Eylül 2020

Kategori: Genel

Görüntüleme: 631 Defa

Etiketler:

Bir cevap bırakın.

error: Content is protected !!